Pelletketels

Een noviteit die bijna iedereen kent, zijn de pellet kachels voor in de woonkamer of zoals Atmos ze produceert in ketelvorm en aansluitbaar op de CV installatie. Houtpellets worden doormiddel van hoge druk gemaakt van afvalhout (droog zaagsel en houtkrullen)en geproduceerd zonder bindmiddel. Houtpellets van stro en divers biologisch afval zijn niet zo geschikte producten. De meest gebruikte houtpellets hebben een gemiddelde doorsnee van 6,8 en 9 mm en 5 tot 25 mm lang. De calorische waarde van de houtpellets is ongeveer hetzelfde als dat van houtbriketten - 17 tot 19 MJ/kg. Het is een klets verhaal dat donkere pellets een hogere warmte zouden leveren dan de witte pellets en Atmos schrijft het gebruik van de witte houtpellets voor omdat die minder stof veroorzaken en minder storingen geven in pellet kachels. U moet dus echt de WITTE pellets hebben van naaldhout.

Atmos produceert pellet ketels en branders van 15 t/m 80 Kw in eigen beheer. De pellet ketels worden zo gebouwd dat zowel links als rechts de pellet brander kan worden ge-installeert.

De pellet brander werkt als volgt:
Zodra de pellet ketel om warmte vraagt ontsteekt de pellet brander zichzelf, de vijzel gaat automatisch draaien voor de voeding van de pellet brander. Zodra de pellet ketel op temperatuur is slaat de brander automatisch af. Deze cyclus blijft zich herhalen. Afhankelijk van de kwaliteit van de houtpellets zal de ketel eens in de 7-14 dagen moeten worden schoongemaakt. Een groot voordeel van deze pellet ketels is het feit dat als de pellet brander is afgesloten van de ketel en vervangen door een cover, deze ketels kunnen worden gestookt op openhaardhout. (m.u.v P14, P21, P25)

De branders zijn geschikt voor de houtpellets (zonder schors) van ø 6-8 mm, 10-25 mm lengte en een calorische waarde van 16-19 MJ.
Het voordeel van de Atmos branders is dat deze automatisch ontsteken alleen wanneer er warmtevraag is. Bovendien heeft Atmos een systeem ontwikkeld dat pellet silo brandt voorkomt en waarvan de spindel minder snel zal vastlopen omdat de pellets onder een hoek van 45 graden uit de pellet silo gehaald worden

 

 

Voor meer informatie zie PDF hieronder.


houtcvketels.nl